Teknolojinin Zararları ve Yararları

Teknoloji, bilinçli bir şekilde kullanıldığı takdirde hayatımızı kolaylaştırır ve zamanımızı verimli kullanmamızı sağlar. Uluslar, teknoloji üreterek bilgiyi ürün tasarlama konusunda kullanabilmeleri halinde ticarette üstünlük, savunmada ise caydırıcılık elde edebilirler. Bu nedenle ulusların teknoloji üretmesi, gelişmişlikleri ile doğru orantılıdır denilebilir. Ancak teknolojinin kullanımı konusunda kontrolsüzlük, fiziksel ve sosyal sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Bunun için teknolojinin yararları kadar dikkat eksikliği zararlarının da farkında olunmalıdır.

Teknolojinin Yararları

Teknoloji, dozunda kullanıldığı sürece yaşamınızın her alanında bize yardımcı olmaktadır. Bu anlamda özellikle çocuklar için önerilen sınırlar dâhilinde teknoloji kullanımının yararları şöyledir:

  • Hızlı bilgi alışverişi sağlar: İnternet sayesinde istenilen her türlü bilgiye tablet ya da telefonlar ile kısa sürede erişilebilir.
  • Temel becerileri geliştirir: İyi tasarlanmış bir eğitim yazılımı çocukların temel becerilerinin gelişimine katkı sağlar.
  • Özel yetenekleri geliştirir: Çocuklar, ilgi alanlarını geliştirmelerine yönelik uygulamalar sayesinde farklı yeteneklerini keşfedebilirler.

Teknolojinin Zararları

Günümüzde çocuklar teknolojik cihazlar ile çok erken yaşlarda tanışmaktadır. Çocukların teknolojiden yararlanmaların sağladığı faydalardan yukarıda bahsetmiştik. Peki, teknolojinin zararları nelerdir?

  • Gelişim Bozukluğu: Özellikle 0-2 yaş aralığındaki çocukların teknolojik aletlerin karşısında uzun vakit geçirmeleri, dikkat eksikliği ve öğrenme bozukluğuna neden olabilir. Ayrıca bu çocuklar çok az hareket ettikleri için iskelet yapılarında da bozukluklar olabilir.
  • Mental Rahatsızlıklar: Teknoloji kullanımı sırasında şiddet içeriklerine maruz kalan çocuklarda ciddi öfke problemleri görülebilir. Ayrıca sürekli ekran başında vakit geçirenlerde unutkanlık da baş gösterebilmektedir.
  • Teknoloji Bağımlılığı: Teknolojinin zararlarından birisi de bağımlılığa neden olmasıdır. Teknoloji bağımlığının ciddi sorunlara neden olmaması için erken yaşlarda önlenmesi büyük önem taşır.

Sonuç olarak teknolojinin yararları ve zararları ile ilgili bilgi sahibi olmak, özellikle çocukların gelişimine olumlu şekilde yansır ve teknoloji kullanımı nedeniyle karşılaşabilecekleri tehlikelerin de önüne geçilmiş olur.