Teknoloji Bağımlılığının Nedenleri, Zararları ve Önleme Yolları

Teknoloji, insan hayatı için sayısız fayda sağlamaktadır. Ancak kişilerin teknoloji kullanımı konusundaki kontrollerini kaybetmeleri ve teknolojinin ölçüsüz kullanımı ciddi zararlara neden olabilmektedir. Teknoloji bağımlılığı olarak da adlandırılan bu durum, kişinin bağımlısı olduğu teknolojik cihazı kullanamaması durumunda yoksunluk yaşaması olarak tanımlanabilir. Peki, teknoloji bağımlılığının nedenleri nelerdir?

Teknoloji Bağımlılığının Nedenleri

Teknoloji bağımlılığı; sosyal medya bağımlılığı, video-içerik tüketim bağımlılığı ya da alışveriş bağımlılığı olarak görülebilir. Yine teknoloji bağımlılığının nedenleri de çeşitlidir. Bu nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Sosyal ilişki kurma konusunda yaşanan problemler
  • Merak duygusunun önüne geçememe
  • Yapacak farklı bir etkinlik bulamamak
  • Bağımlılık ile ilgili bilgi eksikliği
  • Diğer bağımlılıkların dışa vurumu
  • Depresyon

Teknoloji Bağımlılığını Önleme Yolları

Teknoloji bağımlılığı önlenmediği takdirde akademik başarıda düşüş, sosyal ilişkilerde başarısızlık, uyku bozukluğu, yeme bozukluğu, boyun kaslarında ağrı ve sertleşme gibi sorunlara yol açmaktadır. Ancak bu bağımlılığın önlenmesi mümkündür. Özellikle çocuklarda teknoloji bağımlılığının erken yaşlarda önüne geçmek, anne ve babanın dikkati ile çok daha kolaydır.

Çocuklarda teknoloji bağımlılığın önlenmesi için teknolojik aletleri “kötü” diye nitelendirmek ya da tamamen yasaklamak yanlış bir yol olacaktır. Bunun yerine çocuk ile teknolojinin yarar ve zararları konuşulmalı, internet ortamında kendisini koruması gereken noktalara dikkat çekilmelidir. Yine çocuktan teknolojik aletleri kullanmadan önce görevlerini tamamlamasını istemeli ve boş zamanlarını değerlendirebileceği eğlenceli aktivitelere yönlendirilmeldir.