Oyun Terapisi ve Yararları

Oyun terapisi özellikle yaşta küçük çocukların psikolojik durumlarını daha rahat anlayabilmek için kullanılan ve terapistler tarafından geliştirilen oyun ile terapi anlamına gelmektedir. Çocuklar kendilerini anlatmak açısından yetişkinler kadar başarılı olamazlar. Kötü olaylara iyimser, iyi olaylara kötümser bakabilirler. Bu yüzden bir problemi olan çocuğun problemini anlamak ve çözmek konusunda farklı yollara başvurulabilir.

Çocuklar kendilerini resim yaparak veya oyun oynayarak daha kolay ifade edebilirler. Özellikle oyuncak seçimleri, oyun seçimleri ve oyun içerisindeki rol seçimleri göz önüne alındığı zaman çocukları anlamak ve ne anlattıklarını kavramak daha kolay olacaktır. Kardeş kıskançlığı, anne ve babanın boşanması, okuldaki uyumsuzluklar, korku ve kaygılar, istismarlar, şiddet, ailevi problemler, şehir değişiklikleri, konuşma bozuklukları ve kronik sağlık veya ruhsal problemlerde küçük yaşlardaki çocuklar başlarından geçenleri doğru bir şekilde ifade edemeyebilirler. Bu durumda çocukların oyun seçme şekilleri ve oyun içerisindeki diyalogları takip edilmelidir. Uzman terapistler oyun terapisi ile bahsettiğimiz konularda olumlu sonuçlar almaktadır. Oyun terapisi genellikle sadece terapist ve çocuk ile yapılmaktadır. Bazı nadir durumlarda terapiye ailelerde katılabilmektedirler.

Oyun terapisinde mutfak malzemeleri, oyun hamurları, tamir aletleri, kuklalar ve pelüş bebekler, müzik aletleri, oyuncak ev aletleri bulunmaktadır. Bu oyuncaklar çocukların kendilerini rahat bir şekilde ifade edebileceği şekilde seçilmektedirler. Çocukların terapiye katılması gerektiğinde kullanılan bu oyuncaklar sayesinde hem sorun tespit edilir, hem de terapi sürdürülebilir.