KARDEŞ KAVGALARINI ÖNLEME YOLLARI

Kardeş kavgaları aileye yeni katılan bebeğin arkasından büyük çocuğun yaşadığı hayal kırıklığı ile ortaya çıkan bir durumdur. Paylaşmayı henüz öğrenememiş olan büyük kardeş eve gelen diğer aile ferdi bebeği ilk günden itibaren dikkatlice izlemeye başlar ve sevgi kıyaslamasına girer. Elbette kimse iki çocuğu arasında sevgi kıyaslaması yapmayacak olsa da çocuğun küçük yaşlarda bunu bilmesi mümkün değildir.

Kardeş kavgaları zaman zaman öyle boyutlara ulaşır ki birbirini darp etme noktasına kadar gidebilir. Bu yüzden iyi gözlemlemek gerekir. Sürekli müdahale etmek, tek bir tarafı korumak doğru olmayacağı için çok karışmak uygun değildir fakat iş fiziksel şiddete döküldüğü zaman müdahale etmek gerekebilir. Müdahalenin dozunu da iki tarafı da korumadan ayarlamalıyız. Her kavgada herkesin kavgadan sorumlu olduğunu kardeşler bilmeliler.

Kıskançlık kardeş kavgalarındaki en önemli etkendir. Kıskançlık oluşturacak hiçbir etken yaratılmamalı, kardeşlere eşit yaklaşılmalıdır. Bir kardeşe bir hediye alınırken diğerine de benzer bir hediye alınmalı, bir kardeş gezmeye götürülürken diğeri de mutlaka götürülmelidir. Kardeş kıskançlıklarındaki en önemli etken kardeşler arası ayrımcılık yapılmasıdır. Çocuklarınızın birine belli bir mesafede dururken diğerine daha yakın olmanız diğer kardeşin sevgi eşitsizliği olduğunu düşünmesine sebep olacaktır.

Kardeşler arasındaki her kavga veya tartışmanın bir sorun olduğunu düşünmemelisiniz. Kardeşler zaman zaman bazı konularda tartışarak kısa süre sonra tekrar can ciğer olabilirler. Bu yüzden her kavganın ortasına girerek müdahale etmeye çalışmamalısınız.

Genel içinde yayınlandı