Dikkat Eksikliği Çok Erken Yaşlarda Başlar

Dikkat eksikliği, çocukları ve gençleri etkileyen ancak yetişkinlik döneminde de devam edebilen bir durumdur. Genellikle çok erken yaşlarda ortaya çıkan dikkat eksikliği problemi, çocukların hem sosyal hem de akademik hayatlarında sorunlar yaşamalarına neden olmaktadır. Bunun yanında hiperaktivite ile birlikte görülen dikkat eksikliğinde çocuklarda aşırı hareketlilik ve dürtülerini kontrol edememe gibi durumlar da görülebilir. Bu davranışlar ise okul ve ev hayatını direkt olarak etkilemektedir.

Dikkat eksikliği, çocuğun okula başlaması ile birlikte daha da belirginleşen bir durumdur. Ancak bu rahatsızlık çok daha erken yaşlarda, yani bebeklik döneminde de ortaya çıkabilir. Rahatsızlığın daha bu dönemde anlaşılması ve gerekli önlemler alınması oldukça önemlidir.

Dikkat Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Dikkat eksikliğinin çok erken yaşlarda ortaya çıkabileceğinden yukarıda bahsetmiştik. Ancak bebeklerin dikkat süreleri çok kısa olduğu için ebeveynler dikkat eksikliğini ancak 2,5-3 yaş arasında fark edebilirler. Yine bu rahatsızlığın bebeklerde en önemli belirtilerinden birisi bir oyuncak ile çok uzun süre ilgilenmemeleridir. Bu anlamda dikkat eksikliği olan bebekler, oyun sırasında elinden alınan bir oyuncağı geri almak için ciddi bir mücadele verebilir. Fakat buna rağmen onu kısa süre içerisinde bırakabilir.

Bunların yanı sıra dikkat problemi yaşayan bebekler; ona masal okurken ya da oyun oynarken mekânı terk edebilir, sebepsiz yere ağlayabilirler. Çok uzun süre oturduğu yerde kalamayan bebekler, başladıkları etkinlikleri ise asla bitiremezler. Bu ve benzeri belirtilerin fark edilmesi durumunda bir uzman ile görüşmek, çocukların ileride sosyal ve akademik anlamda sorun yaşamamaları adına oldukça önemlidir.