Dikkat Dağınıklığının Temel Nedeni Tablet ve Telefonlar

Dikkat dağınıklığı, fiilen ya da zihnen bir işle uğraşırken dikkati toplayarak tam anlamı ile konsantre olamama durumudur. Genellikle işitme ve görme duyularındaki bir eksiklik nedeniyle oluşan bu sorun, çevresel faktörler nedeniyle de yaşanabilir. Günümüzde özellikle çocuklarda yaşanan dikkat dağınıklığının nedenlerinin başında tablet ve telefon gibi teknolojik cihazlar gelmektedir. Bu iletişim araçlarını çocukların hayatından tamamen çıkarmak neredeyse imkânsızdır. Bunun yerine teknolojik araçları daha kontrollü ve sağlıklı kullanmalarını sağlamak, dikkat dağınıklığı sorunun azalması adına oldukça önemlidir.

Dikkat Dağınıklığına Neden Olan Cihazlar ile İlgili Alınabilecek Önlemler

Yapılan araştırmalara göre günlük iki saatten fazla tablet ya da telefon kullanımı, çocuklarda bağımlılığa neden olmaktadır. Bu durum ise, dikkat dağınıklığı başta olmak üzere çeşitli zihinsel sorunlara yol açabilmektedir. Ancak bu konu ile ilgili ebeveynler tarafından alınacak önlemler, sorunun daha da derinleşmesinin önüne geçecektir.

Anne ve babaların çocuklardaki tablet ve telefon bağımlılığının önüne geçmek için çeşitli kurallar koymaları gerekmektedir. Bu doğrultuda, belirtilen iletişim araçları ile günde iki saatten fazla temas etmeleri önlenmelidir. Yine dil gelişimini tamamlamamış olan 3 yaş altındaki çocuklardan bu cihazlar uzak tutulmalıdır.

Tüm bunların yanı sıra çocukların dikkatini arttıran oyuncaklar ya da dikkat geliştirme setleri alarak onlar ile ilgilenmeleri sağlanmalıdır. Tablet ya da telefon ile oynamak istediklerinde ise, daha çok hafızayı ya da dikkati geliştiren oyunlar oynamaları konusunda teşvik edilmeleri gerekmektedir.