Duygusal zekâ, bireylerin zorlukları aşma ve başa çıkma stratejileri geliştirebilmeleri bakımından oldukça önemli bir zekâ türüdür. Uzmanlar, duygusal zekâsı yüksek olan çocukların ebeveynleri ile çok daha az çatışma yaşadıklarını belirtmektedir. Yine duygusal zekâsı yüksek olan yetişkinlerin ise daha az depresyon yaşadıkları bilinmektedir. İngilizce olarak EQ olarak ifade edilen bu zekâ türü, başkalarının duygularını anlama ve bu duygulara yön verme yeteneği olarak da tanımlanabilir. Peki, duygusal zekâ gelişimi için neler yapılabilir?
Duygusal Zekâ Nasıl Geliştirilir?
Yapılan araştırmalara göre işyerinde ve özel yaşamında başarılı olan bireylerin EQ seviyelerinin de yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle duygusal zekânın geliştirilmesi, bireylerin ilerleyen yaşamlarında mutlu ve başarılı olmaları bakımından oldukça önemlidir. Duygusal zekâ gelişimi için yapılabilecekleri ise şöyle sıralayabiliriz:
- Kitap Okumak: Özellikle kurgu bakımından sağlam polisiye ve bilim-kurgu romanları okumak, stratejik düşüncenin gelişmesi bakımından oldukça etkilidir.
- Sosyalleşmek: Duygusal zekâ gelişimi için sosyal ortamlarda bulunmak ve insani ilişkiler kurmak kendini ifade edebilme yeteneğinin gelişimine katkı sağlayacaktır.
- Soğukkanlı Olmak: Bireylerin yaşadıkları olaylar karşısında sakin kalmaları, alacakları kararlar ve atacakları adımlar konusunda önem taşımaktadır.
- Kendini Tanımak: Kişilerin özeleştiri yaparak geride kalma nedenlerini araştırmaları ve buldukları özelliklerini geliştirmeleri EQ gelişimi konusunda etkilidir. Çünkü duygusal zekâsını kontrol etme konusunda başarılı olan bireyler, başarıya çok daha rahat ve kolay ulaşırlar.
Tüm bunların yanı sıra eleştirilere açık olmak ve problem çözücü olmak da duygusal zekânın gelişimi konusunda etkili unsurlar arasında yer almaktadır.