İşitsel Zekâ Nedir ve Nasıl Geliştirilir?

İşitsel zekâ, özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar için büyük önem taşımaktadır. Sesli konuşmaları, müzikleri ve doğadaki sesleri duyma, hatırlama ve algılama becerisi olarak tanımlanabilecek bu zekâ türü, çocukların adapte olmalarını sağlaması açısından önemli bir yetenektir. Yine işitsel zekâ ve algıya sahip olmayan çocuklar, ilerleyen dönemlerde akademik ve iş yaşamlarında sıkıntı yaşayabilmektedir. Peki, işitsel zekânın gelişimi için neler yapılmalıdır?

İşitsel Zekâ Nasıl Geliştirilir?

İşitsel zekânın geliştirilmesi için öncelikli olarak bir uzmandan yardım almak gerekmektedir. Yine ebeveynlerin evde çocukları ile düzenleyecekleri aktiviteler de çocukların işitsel zekâ gelişimine katkı sağlayabilmektedir. İşte işitsel zekânın gelişimi adına yapılabilecek o aktiviteler…

Sesin Geldiği Yönü Bulma Oyunu

Çocuklarda işitsel zeka gelişimi için yapılabilecek en iyi aktivitelerden birisi sesin geldiği yönü bulma oyunudur. Bu oyun sırasında çocuğun etrafından toplanılır ve gözlerini kapatması istenir. Ardından el çırparak sesin nereden geldiği sorulur.

Zihinde Canlandırma Oyunu

İşitsel zekâ geliştirme için etkili bir diğer aktivite ise zihinde canlandırma oyunudur. Bu oyunda bir ses çıkarılır ve bu ses sonucunda çocuğa zihninde ne canlandığı sorulur. Örneğin; kedi sesi çıkardıktan sonra bu ne sesiydi diye sorulabilir.

Doğa Seslerini Tanıma Oyunu

Bu aktivite çocuğun kuş sesi, akarsu sesi ve köpek sesi gibi doğadaki sesleri tanıması için yapılır. Aktivite sırasında çocuğa doğa sesleri dinletilir ve az önce dinlediğin ses ne sesiydi diye sorulur. Çocuk sesi doğru bildiğinde alkışlanır yani ödüllendirilirse, işitsel algı konusunda çok daha dikkatli davranacaktır.