ÇOCUKLARDA ZEKA GERİLİĞİ NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Çocuklarda zeka geriliği tespit edildikten sonra zorlu bir süreç başlamaktadır. Elbette öncelikle zeka geriliğinin tespitinin mutlaka uzman bir pedagog tarafından yapılması gerekmektedir. Zeka geriliği olduğunu düşündüğünüz veya hal ve hareketlerinden zeka geriliği olduğundan şüphelendiğiniz çocuğu düzelir diye beklemeden uzman kişilerin muayene etmesine olanak sağlamalısınız.

Zeka geriliği toplum tarafından aşağılanacak diye süreci uzatmanın anlamı yoktur. Geç kalınmış vakalarda çocukların düzelme oranı düşmektedir. Oysa erken teşhis ve doğru tedavi ile büyük ölçüde iyileşme başarısı sağlanmaktadır.

Zeka geriliği pek çok sebepten kaynaklanabilir. Bunlardan biri anne karnında yaşanan problemlerdir. Premeture olarak adlandırabileceğimiz bebeklerde doğuştan zeka geriliği problemi yaşanabilmektedir. 37 haftadan daha az ve 42 haftadan daha fazla anne karnında kalmış bebeklerde zeka geriliği problemi yaşanabilmektedir. Küveze alınmış bebeklere ısı, ışık ve oksijenin; olması gerekenden daha az veya olması gerekenden daha fazla verilmesi durumunda beyin işlevlerinde bozulma yaşanabilir. Aynı zamanda zor şartlarda yapılan doğumlarda, kordon bağının boyna dolanması durumunda ve doğum esnasında bebeğin düşmesi, bir yere çarpması durumunda da zeka geriliği yaşanabilmektedir.

Çocuklukta yaşanan ateşli hastalıklar beyne zarar verebileceğinden dolayı zeka geriliği yaşnması söz konusu olabilir.

Zeka geriliği olduğu düşünülen çocukların en kısa zamanda uzman pedagoglarca izlenmeye başlanması gerekir. Uygulanacak ilaç ve basit egzersizlerle yıllar içerisinde zeka geriliği problemleri en aza indirgenebilir veya tamamen yok olabilir.