Zeka Oyunla Geliştirilebilir mi?

Erken çocukluk dönemi, zeka gelişiminin temellerinin atıldığı kritik bir dönemdir. Bireylerin çocukluk döneminde farklı deneyimler yaşamasını sağlamak ise zeka gelişimi konusunda büyük rol oynamaktadır. Çünkü doğuştan sahip olunan zekanın farklı öğrenmeler ile çeşitlendirilmesinin gerektiği yapılan bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmış durumdadır. Yine şu da bir gerçektir ki, bebekler ve çocuklar için öğrenmenin en iyi yolu birebir etkileşim ile oynadıkları oyunlardır. Ancak çocuğun önüne oyuncaklar sunarak oynamasını beklemek zeka geliştime bir yana sadece önüne konulan oyuncaklar ile oynaması gerektiğini düşündüreceği için zeka tembelliğine neden olabilir. Bu nedenle onunla birlikte zeka geliştirici oyunlar oynamak en ideal olanıdır.

Çocuklar İçin Zeka Geliştirici Oyunlar

Çocukların zeka gelişimi için tercih edebilecekleri birçok oyun vardır. Olabildiğince erken yaşlarda uygulanacak bu aktiviteler ile ebeveynler hem çocukları ile eğlenebilir hem de onların zeka gelişimini destekleyebilirler.

Yapı İnşa Blokları

Yıllar geçtikçe daha da geliştirilen en temel zeka geliştirici oyunlar arasında yer alan yapı inşa blokları; şekil ve renk tanımanın yanı sıra yaratıcılığın gelişiminde de oldukça etkilidir.

Yap-Boz

El-göz koordinasyonu ve mantıklı düşünmeyi destekleyen bu oyun, aynı zamanda ertelemeyi ve vakit öldürmeyi engellediği için tamamlandığında çocukların özgüveni üzerinde olumlu etki yaratır.

Sözcük Avı

Çocukların alfabe kartları ya da tahta bloklar ile farklı kelimeler oluşturduğu bu oyun, çocuklarda zeka geliştirme ve hafıza güçlendirme adına oldukça etkilidir.

Rol Yapma Oyunu

Zeka geliştirici oyunlar arasında yer alan rol yapma oyunu, yaratıcılık ve hayal gücünü artırmada harika bir yoldur. Bunun yanı sıra rol yapma oyunu sayesinde çocuklar çevreye daha rahat uyum sağlayabilirler.