Üstün Zekâlı Çocukların Eğitimi

Anne ve babaların en çok merak ettiği konulardan birisi çocuklarının zekâsıdır. Bu nedenle hamilelik döneminde bebek zekâ testleri dahi uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra hemen her ebeveyn kendi bebeklerinin diğerlerinden farklı olduğunu düşünür ve tabi ki de öyledir. Ancak bazı ebeveynler ise çocuklarının yeteneklerinin üstün olup olmadığını merak ederler. Bunun net cevabına ancak bir uzmana danışarak ulaşılabilir. Ancak bebeğiniz erken yaşta konuşmaya başladıysa, yürüdüyse ve hatta konuştuysa üstün zekâlı olabilir. Ayrıca üstün zekâya sahip çocuklar çok iyi bir hafızaya sahiptir ve akranlarının üstesinden gelemeyeceği sorunlara şaşırtıcı şekilde çözüm bulabilirler. Bu çocukların yeteneklerini doğru yönde kullanmaları için mutlaka özel bir eğitim almaları gerekmektedir. Peki, üstün zekâlı çocukların zeka geliştirme eğitimi nasıl olmalıdır?

Üstün Zekâlı Çocukların Eğitimi Farklı Zekâ Alanlarını Kapsamalı

Üstün zekâlı çocuklar; yaşıtlarından önce yürüme, konuşma, sayı ve harfleri tanıma gibi özel alanlarda kendilerini fark ettirirler. Yine bu çocuklar akranlarından çok daha fazla sayıda kelimeyle konuşurlar ve duyduklarını kolayca hatırlamalarını sağlayan çok güçlü bir hafızaları vardır. Ayrıca her şeyi merak eder; ritme, dile ve müziğe karşı aşırı tepki gösterip kolaylıkla öğrenebilirler. Bu tür çocukların merakları ve ilgileri giderilmediği takdirde topluma zararlı bireylere dönüşebilirler. Bu nedenle üstün zekâlı çocukların eğitimi sırasında onlara karşı sabırlı ve anlayışlı davranılmalı, mümkün olduğunca meraklarını giderici aktiviteler gerçekleştirilmelidir.

Bunların yanı sıra üstün zekâlı çocukların eğitimi kesinlikle farklı zekâ alanlarına hitap etmelidir. Çünkü üstün zekâlı çocuklar, kendi zekâ alanlarına uygun bir eğitim alır ve iyi bir şekilde yönlendirilirlerse; büyük icatlar yapabilir, başarılı ve mutlu birer birey olarak yaşam sürebilirler.