Ortada bir zeka geriliği olmamasına rağmen, sayıların, sembollerin ve buna bağlantılı olarak matematiksel işlemlerin öğrenilememesi durumuna diskalkuli, yani matematik öğrenme güçlüğü adı verilmektedir. Matematik öğrenmede güçlük çeken öğrenciler kesinlikle zeka geriliği hastalığına tabi değildir. Aynı zamanda bu durum kolayca tedavi edilebilmektedir. Matematik öğrenme güçlüğü ilerleyen zamanlarda, tedavi edilmediğinde ve üzerine düşülmediği zaman ciddi psikolojik rahatsızlıklar yaratabilecek cinsten bir durumdur.
Matematik öğrenme güçlüğü çeken bireyler bunu çocukluktan itibaren belli etmeye başlarlar. Sayısal zekaları yaşıtlarına göre bir adım geridedir. Sayı ve sembollerle iletişim kurmak onlar için çok güç bir iştir. Buna bağlı olarak bazı meslek gruplarında yer almaları imkansızdır. Ama buna oranla sözel zekaları daha gelişkin olmaktadır. Özellikle edebiyat alanında çocukluktan itibaren çok başarılı oldukları gözlemlenmiştir.
Doktor kontrolü ile beraber konan teşhis, pratik yapılarak sabırla tedavi edilmelidir. Sürekli olarak tekrarlanan alıştırmalar matematik öğrenme güçlüğünü zamana yayarak azaltacak, en sonunda da tamamen iyileştirecektir. Ama en başta matematik öğrenmesinde problem olduğu düşünülen bireylerin mutlaka uzman bir nörolog ve psikolog kontrolünden geçirilmesi elzemdir. Akabinde eğer diskalkuli yani matematik öğrenme güçlüğü teşhisi konulursa belirli ilaç ve pratik tedaviler uygulanmaya başlanacaktır. Günlük olarak yapılacak tekrarlar, oyunlaştırılmış pratik testler, öğrenmeyi keyifli bir hale getirecek eğitim setleri ve görsel eğitimlerle matematik öğrenme güçlüğü tamamen tedavi edilebilmektedir.