Disleksi Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Disleksi, günümüzde en çok rastlanan öğrenme bozukluklarından birisidir. Bu sorunu yaşayan bireylerin öğrenme kapasiteleri bulunmasına karşın okuma, yazma, imla ve heceleme ile ilgili problemler yaşadıkları bilinmektedir. Bunun yanı sıra disleksik bireyler, yaşıtları ile birlikte okula başladıklarında onlara göre daha geç öğrenirler. Ancak disleksinin zekâ ile ilgisi olmadığı gibi bir hastalık olarak algılanması da doğru değildir. Aksine bu bireylerin çok güçlü bir sözel zekâları vardır. Birçok anne ve baba ise çocuklarında disleksi olup olmadığını merak etmektedir. Peki, disleksi belirtileri nelerdir? Bu öğrenme bozukluğu tedavi edilebilir mi?

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi problemi yaşayan çocuklar, genellikle D ile B ya da M ile N gibi harfleri atlar ve alfabeyi öğrenme konusunda güçlük çekerler. Yine bu bireyler; verilen talimatlara uymakta zorluk çekme, organize olamama, yön ve zaman kavramlarını karıştırma gibi öğrenme güçlükleri gösterebilirler. Ancak disleksi belirtileri bunlar ile sınırlı değildir. Çünkü bu bireylerin genellikle hafızası zayıftır ve çeşitli davranış bozuklukları gösterebilirler.

Disleksi Nasıl Tedavi Edilir?

Disleksi, tedavi edilebilir bir öğrenme bozukluğudur. Bu doğrultuda disleksi belirtileri görülen çocuklar için bir an önce uzman desteği alınmalıdır. Yine yoğun bir özel eğitim ve uzman takibi ile önemli ölçüde üstesinden gelinebilen bu rahatsızlığın tedavisinde erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Aksi halde erken yaşlarda tedavi edilmeyen bireyler, ilerleyen yaşlarda ciddi akademik ve sosyal problemler yaşayabilmektedir.