İlaçlı ve İlaçsız Dikkat Eksikliği Tedavisi

Dikkat eksikliği, bireylerin yapmaktan hoşlanmadığı işlere odaklanamama, severek yaptığı işlere karşı ise aşırı odaklanması sorunudur. Dikkat eksikliği yaşayan çocuklar zamanı planlama konusunda zorluk çekerler ve bu nedenle ebeveynlerinden işlerini tamamlamaları konusunda sıklıkla uyarı alırlar. Yine bu rahatsızlığın ortaya çıkma nedeni ise genellikle beynin yanlış eğitilmesi ve bunun bir sonucu olarak hatalı davranışsal alışkanlıklar edinilmesi ile alakalıdır. Genellikle çocukluk döneminde belirtileri ortaya çıkan bu sorun erken yaşlarda tedavi edilmezse ilerleyen yıllarda sosyal ve akademik anlamda ciddi problemler yaşanmasına neden olmaktadır.

Dikkat Eksikliği Tedavi Yöntemleri

Dikkat bozukluğu erken yaşlarda fark edilmesi durumunda tedavi edilebilir bir durumdur. Dikkat eksikliğinin tedavisi için ilaçlı ve ilaçsız yöntemler kullanılabilmektedir.

İlaçlı Dikkat Eksikliği Tedavisi

Çocuklarda dikkat eksikliğinin giderilmesi için kullanılan ilaçlar genellikle santral sinir sistemini etkileyen uyarıcılardır. Bu ilaçlar bir yıl kadar kullanıldıklarında olumlu sonuçlar elde edilebildiği gibi daha uzun süre kullanılmaları da gerekebilir. Yine tedavi sürecinde reçete edilebilen ilaçlar ise şöyledir:

  • Ritalin
  • Adderal
  • Pemolin
  • Kambamazepin
  • Concerta
  • Antidepresanlar

İlaçsız Dikkat Eksikliği Tedavisi

Dikkat bozukluğunun tedavisinde en etkili yöntem düzenli olarak egzersiz yapmaktır. Yine bu egzersizlerin önemli bir kısmı beyin egzersizleri iken, küçük bir kısmı ise fiziksel egzersizlerdir. Dikkat ve konsantrasyonu geliştirmek için Başaran Yayınları dikkat geliştirme setleri tercih edilebilir. Bu setler içerisinde yer alan egzersizler dikkat bozukluğu tedavisini ciddi oranda desteklemektedir.

Bunların yanı sıra yüzme, fitness, futbol ve benzeri fiziksel egzersizler de dikkat düzeyini artırır ve çocuklar çok daha zinde bir beyne sahip olabilirler.