Dikkat Geliştirme İçin En İyi ve Başarılı Yöntemler

Dikkat; duygu ve düşünceleri bir nokta üzerinde toplama ve uyanıklık hali olarak tanımlanabilir. Öğrenmenin en önemli unsurlarından birisi olan dikkat, eğitimde bir algılama ve anlamlandırma sürecidir. Bu süreç içerisinde yaşanan problemler ise dikkatsizlik olarak adlandırılmaktadır. Çocukların evde, okulda ve arkadaş ortamlarında yaşadıkları dikkat sorunları, hem akademik başarılarını hem de sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Yaşanan bu olumsuzluklar ise düşük benlik algısı geliştirmelerine neden olabilmektedir. Ancak dikkat bozukluğu çözümsüz bir sorun değildir. Dikkat geliştirme yöntemleri ile bu sorunun üstesinden gelinebilir. Peki, dikkat geliştirme konusunda en etkili yöntemler hangileridir?

Oyunlar ile Dikkat Geliştirme

Dikkat geliştirme yöntemleri arasında en etkili olanlardan birisi oyunlardır. Çocukların oyunlar oynayarak dikkat sürelerinin ve yoğunluğunun arttığı kanıtlanmış bir durumdur. Bu doğrultuda çocuğa bir nesne bir süre gösterilebilir ve sonrasında o nesne ile ilgili hatırladığı tüm ayrıntıları yazması istenebilir. Yine kural gereği en çok ayrıntıyı hatırlayan kişinin oyunu kazanacağı söylenebilir. Bu gibi oyunlar ile çocuklardaki dikkat eksikliği sorunu çözülebilmektedir.

Kitap Okuyarak Dikkat Geliştirme

Kitap okumak, dikkatin uzun süreli bir nokta üzerine toplanması adına en etkili çözümdür. Özellikle dikkat sorunu yaşayan çocuğunuzdan kitap okurken bazı kelimeleri bularak altını çizmesini isteyebilir ve onunla aynı zamanda eğlenceli bir oyun oynayabilirsiniz.

Müzik ile Dikkat Geliştirme

Sesler ve müzik en önemli uyarıcı kaynaklarından birisidir. Bu doğrultuda dikkat problemi olan çocuklardan bir müzikteki tek bir enstrümanın sesine odaklanması istenmelidir. Yine müziğin sesi çok hafif işitilinceye kadar yavaş yavaş kısılmalı ve bir dakika kadar sessizlik dinlenmelidir.

Dikkat geliştirme yöntemleri yukarıda bahsedilenler ile sınırlı değildir. Çünkü dikkat geliştirme adına düzenli uyumak, dengeli beslenmek ve spor yapmak da oldukça etkilidir.