Duygusal Zekanın Çocuk Gelişimindeki Rolü

Çocuklar doğdukları andan itibaren duygusal zekalarını kullanmaya başlarlar. Yemek yemeden tutunda, basit hayati ihtiyaçlarını dile getirmeye kadar pek çok davranışın içerisinde duygusal zeka bulunmaktadır. Zorluklara karşı mücadele vermeyi, empati kurmayı, merhametli olmayı, diğer çocuklarla sağlıklı iletişim kurabilmeyi ancak duygusal zekaları doğru yönetilen çocuklar başarabilirler. Bu yüzden duygusal zekanın doğru şekilde desteklenmesi ilk gençlik ve yetişkinlik dönemlerinin doğru şekilde devam edebilmesi için oldukça önemli bir konudur.

Çocuklar ebeveynleri ile pek çok konuyu paylaşmak için çekimser davranabilirler. Başlarından geçen bir olayı anlatamayabilirler, bunun temel sebebi kendisine kızılma korkusudur. Çocuğunuza duygusal zekasının gelişebilmesi için aşılamanız gereken en önemli duygu özgüven duygusudur. Özgüvenli çocukların duygusal zekası gelişkin olur ve ileride hiçbir iletişim şeklinden korkmaz, kendilerini kolayca ifade ederler.

Çocuklarınızla sık sık muhabbet edin. Onların gündelik sorunlarını paylaşın, okulda başından geçenleri dinleyin. Bu sizi onun en iyi arkadaşı haline getirecek ve sizinle sıkıntılarını rahatlıkla paylaşabilecektir. Çocuğunuzu olumsuz düşüncelerden korumayın. Ölüm gibi, kırılma gibi, üzüntü gibi, özlem gibi farklı ve hayatın içinden duyguları da paylaşın. Bu sayede hayatın çeşitli duygusal durumlarını kavrayacak ve ani şoklar yaşamayacaklardır.

Kitap okuma seansları düzenleyin. Kitap okumak çocukların farklı duygusal durumları hafızalarında depolamalarını sağlayacaktır. Yaşlarına uygun seçilecek olan roman veya hikayeler hem kendisini doğru ifade edebilmesini hem de farklı duyguları öğrenebilmelerini sağlar.