Analitik Düşünme Yeteneği Tam Olarak Nedir ve Nasıl Geliştirilir?

Analitik düşünme, bir problemi ya da konuyu tümdengelim yöntemi ile alt konulara ayırarak tüm bilgileri tek tek değerlendirme yeteneğidir. Aynı zamanda bildiklerini, öğrendiklerini ve duyduklarını analiz etme yeteneği olarak da tanımlanabilecek bu düşünme tarzına sahip bireyler, bilgiyi ezberlemek yerine üreten kişilerdir. Yine günümüze kadar yapılan tüm buluşlar analitik düşünme becerisinin ürünleridir. Bu düşünme yeteneği çeşitli yöntemler ile belli bir noktaya kadar geliştirilebilmektedir.

Analitik Düşünme Yeteneğini Geliştirici Yöntemler

Analitik düşünme becerisi gelişmiş kişiler, karmaşık yapılar karşısında pratik çözümler üretebilirler. Yine derslerinde genellikle başarılı olan bireyler, aynı zamanda hayatta karşılaştıkları problemlere karşı sağlıklı çözüm üretebilirler. Bu düşünme becerisini geliştirmek için uygulanabilecek stratejiler ise şunlardır:

Strateji ve Zekâ Oyunları Oynayın!

Analitik düşünme yeteneğini geliştirme yolları arasında en etkili ve eğlenceli olanı oyun oynamaktır. Özellikle strateji ve zekâ oyunları oynayarak bu düşünme yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Yine çapraz bulmaca, kare bulmaca ve çeşitli mantık oyunları da analitik becerilerin gelişimine katkı sağlamaktadır.

Bol Bol Kitap Okuyun!

Analitik becerileri geliştirmenin en temel kuralı zihni sürekli aktif ve çalışır durumda tutmaktır. Bunun için bol bol kitap okuyun ve ne okuduğunuzu sürekli sorgulayın. Özellikle polisiye romanlar okumak analitik zekânın gelişimini desteklemektedir.

Detaylara Dikkat Edin!

Ayrıntılara odaklanmak, analitik becerilerin gelişimi adına büyük önem taşımaktadır. Örneğin; bir ormanda gezintiye çıktığınızda ağaçlara dikkatlice bakın ve birbirlerine göre ne gibi farklılıkları var görmeye çalışın. Ayrıca tanıştığınız kişilerin sadece isimlerini değil, onları diğer insanlardan farklı kılan özellikleri de aklınızda tutmaya çalışın.