ÇOCUKLARIN BİRİKİM YAPMASI İÇİN ÖNERİLER

Birikim yapma alışkanlığı çocukluk zamanından öğrenilmesi gereken bir konudur. Çocukların birikim yapma alışkanlığını kazanmaları değişen yaşam şartlarına ayak uydurabilmesini sağlayacaktır.

 

  • Para kavramını öğretin

Birikimi çocuklara öğretebilmek için onun yaş grubuna indirgeyerek öğrenmesini sağlayın. Birikim yapmaya özendirmek amacı ile birikimini nasıl değerlendirebileceğini öğretin. Bu sayede birikim merakı artacaktır.

  • Sizde onun adına birikimler yapın

Bir kumbara oluşturarak alışveriş sonralarında onun adına kumbaraya atarak onun için birikim yaptığınızı ifade edin. Bu yöntem sayesinde kumbarayı kendisi de destekleyecek ve birikimlerin yöntemlerini öğrenecektir.

 

  • Harçlıklarını değerlendirmeyi öğretin

Bayramlarda, karnelerde ve doğum günlerinde kendisine verilen cep harçlıklarını biriktirmesini öğretin. Koyacağınız bir hedef çocuğunuzun parasını biriktirmesine teşvik edecektir.

  • Yapılan birikimlerle kendisine hediye almasını sağlayın

Birikim yapmasını ve parasını kullanmayı öğretmek istiyor iseniz birikimlerini kendisinin de çok istediği bir eşyayı satın alması için teşvik etmelisiniz. Bu hem her şeyi kolay yoldan elde edemeyeceğini öğrenmesine, hem de çok istediği şeyleri kendi birikimlerini sabırla oluşturarak almasına neden olacaktır. Parasını kullanmasını öğrenmekte büyük katkılar sağlayacaktır.

 

  • Fiyatların gerçekçiliğini anlatın

Fiyatları öğretebilmek için bir oyuncağın veya satın almak istediği herhangi bir eşyanın ücretinin normal şartlarda kaç gün çalışılarak kazanıldığını çocuğunuza öğretiyor olmanız parasını daha dikkatli harcamasına yardımcı olun. Henüz para kavramını ve nasıl kazanıldığını bilemeyecek olan çocuğun fiyat kavramını öğrenmesi bu sayede kolay olacaktır.