İnsan gelişimi, döllenmeden itibaren başlar ve yaşamın sonuna kadar devam eder. Gelişim dönemleri için belirlenen sınırlar farklı kaynaklara göre değişiklik gösterse de, genel olarak doğumdan sonraki ilk iki yıl bebeklik, 3-6 yaş arası ilk çocukluk, 7-11 yaş arası son çocukluk ve 12-18 yaş arası ise ergenlik dönemi olarak kabul edilmektedir. Ancak çocuk gelişimi dönemleri ile ilgili ailelerin bilmesi gereken bir takım noktalar bulunmaktadır. Bu noktaların ebeveynler tarafından öğrenilmesi, yaşanabilecek gelişim gecikmelerini fark etmelerini ve bir an önce destek almalarını sağlayacaktır. İşte, anne ve babaların çocuk gelişimi ile ilgili bilmesi gerekenler…
Çocuk Gelişimi Dönemleri Nöbetleşe Devam Eder
Gelişim alanları birbirinden kesin çizgiler ile ayrılamaz. Ancak bir alandaki gelişim hızlanırken diğer alandaki gelişimin hızı yavaşlayabilir. Yine çocuğun gelişimindeki nöbet sırası gecikebilir ancak gelişim sırası asla değişmez.
Gelişim Hızı Her Dönemde Farklıdır
Anne ve babaların çocuk gelişimi dönemleri ile ilgili bilmesi gereken bir diğer nokta da gelişim hızının her dönemde farklı olduğudur. Örneğin; doğum sonrası ilk altı aydaki büyüme hızı, sonraki altı aylık süreçten çok daha hızlıdır.
Gelişim Sürecinde Bireysel Farklılıklar Vardır
Çocuk gelişimi dönemleri belli bir sıra izlese de her çocuğun gelişimi birbirinden farklıdır. Bazı çocuklar beş aylıkken diş çıkarırken bazıları ise on aylıkken çıkarabilmektedir. Bu nedenle özellikle ebeveynlerin bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.
Gelişimin Kendine Özgü Yöntemleri Bulunmaktadır
Çocuk gelişiminin genelden özele, baştan ayağa ve içten dışa olmak üzere 3 yöntemi vardır. Bu yöntemleri şöyle açıklayabiliriz:
- Gelişim baştan ayağa doğrudur: Bebek önce başını, daha sonra ise göğüs, karın, bacak ve ayaklarını kontrol etmeyi öğrenir.
- Gelişim içten dışa doğrudur: Vücudun önce iç, daha sonra dış organları gelişir.
- Gelişim genelden özele doğrudur: Bebeğin önce büyük kasları sonra ise küçük kasları gelişir. Yani önce kafa, kol ve bacak gibi genel yapıları; sonra parmak gibi özel yapıları gelişim gösterir.