Mantık Kurma Becerisi Nedir ve Nasıl Geliştirilir?

Mantık, doğru ile yanlışı ayırt etmek için insan aklının başvurduğu bir düşünme disiplinidir. Mantıklı bir şekilde akıl yürütmek ise verilen yargılardan yararlanarak yeni bir yargıya varmak demektir. Mantık kurma becerisi gelişmiş olan bireylerde sol yarım küre, duygusallarda ise sağ yarım küre daha iyi gelişmiştir. Ancak diğer tüm organlarda olduğu gibi beyin de geliştirilebilir bir organımızdır. Bu doğrultuda eğer üzerinde durulursa mantığın geliştirilmesi mümkündür. Peki, mantık kurma becerisinin gelişimi için neler yapılabilir?

Mantık Kurma Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Mantık kurma becerisi çeşitli egzersiz ve alıştırmalar ile geliştirilebilir bir yetenektir. Pratik yaptıkça beyinde kalıcı hale gelebilen bu becerinin geliştirilmesi için yapılabilecekleri ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Bulmaca Çözmek: Mantık kurma becerisinin gelişimi için sudoku ve kakuro gibi sayısal bulmacalar çözülebilir. Bu oyunlar derin düşünmeye zorlayan oyunlardır. Bireyleri belli bir şekilde düşünmeye alıştıran bu oyunlar, eğlenirken mantık kurma becerisini geliştirme adına en iyi yoldur.
  • Matematik Problemi Çözmek: Mantık kurma becerisi matematik problemleri çözerek de geliştirilebilir. Çünkü matematik, problem çözmek adına mantığımızı kullanmaya zorlayacak şekilde yapılandırılmıştır.
  • Tartışmalara Katılmak: Mantıksal düşünmeyi geliştiren bir diğer faktör de tartışmalara katılmaktır. Bunun için bireyler, okuma kulübü ya da tartışma kulübü gibi gruplara katılabilirler. Bu gruplarda yapılan tartışmalara katılanlar, analitik becerilerini geliştirme ve kendilerini daha iyi ifade edebilme imkânı bulmaktadır.

Sonuç olarak yaşamımız boyunca karşılaştığımız hemen hemen tüm olaylar birer mantık egzersizidir. Fakat mantık kurma becerimizi geliştirmek istediğimizde en iyi yol mantık egzersizlerine başvurmaktır.