İLAÇLI VE İLAÇSIZ DİKKAT EKSİKLİĞİ TEDAVİSİ

Dikkat eksikliği çağımız çocuklarının, gençlerinin ve yetişkinlerinin en önemli sosyal sorunlarından birisi haline geldi ne yazık ki. Teknoloji ile çok alakalı bireylerde daha kolay görülen, yapacağı işe, çalışacağı derse ve sosyal hayatındaki pek çok önemli konuya bir türlü odaklanamamak, başarısızlıkla ve psikolojik bozukluklarla sonuçlanabilmektedir.

Dikkat eksikliği çoğu zaman genetik bir rahatsızlık olarak başlayabileceği gibi, motor zekası gelişmemiş, çocukluk döneminde doğru şekilde eğitilememiş, teknolojik aygıtlarla gereğinden fazla ilintili olan bireylerde daha sık görülen bir bozukluk olarak bilinir. Bu durum bir işe, bir oyuna, uykuya veya yemek yemek gibi basit gündelik işlere bir türlü adapte olamayan bireyler dikkatle gözlemlenerek daha çok küçük yaşlarda saptanabilir. Bu teşhisi koyacak olan bir uzmandır. Bazı belirtiler gözlemlediğiniz, kuşkulandığınız zaman derhal işinin ehli bir doktora başvurmanız gerekir. Dikkat eksikliği hiperaktivite ile karıştırılabilir. Doğru tedavi edilemeyen dikkat bozuklukları ise gelecek hayatta farklı rahatsızlıklarla sonuçlanabilmektedir.

Doktorlar ilaç tedavisi uygun gördükleri zaman beyindeki bazı enzimlerin veya vücuttaki bazı protein eksikliklerini saptamış olabilirler. Bu yüzden ilaç tedavisinden korkulmaması gerekir. Doktorun tavsiye ettiği şekilde ilaç kullanımına başlanması gerekir. Zeka geliştirici testler, eğitimler, görsel ve yazılı destekler bu sorunu yaşayan kişilerin daha kolay rahatsızlığını atlatabilmesinde yardımcı olacaktır. Bu anlamda doktor tedavisinin yanı sıra tavsiye edilen eğitimlerin dikkat eksikliği yaşayan bireylere düzenli olarak sağlanması çok önemli bir konudur.