Disleksi Tedavi Edilebilir Bir Sorundur

Disleksi; okuma, yazma, akıl yürütme, dinleme gibi becerilerin kazanılması ve kullanılmasında önemli güçlükler ile ortaya çıkan bir öğrenme bozukluğu olarak tanımlanabilir. Disleksili çocuklar, zihinsel gelişimlerini henüz tamamlayamadıkları için okuyamaz, yazamaz ve matematik işlemleri kavramada zorluk çekerler. Ancak yaşanan bu sorunlar, çocukların zekâ düzeyinde herhangi bir sorun olduğu anlamına gelmez. Hatta disleksi problemi yaşadığı halde zekâ düzeyi çok yüksek çocuklar da görülmektedir. Ayrıca çocukların okuma ve yazma yeteneklerini geliştirmeye yardımcı yöntemler bulunmaktadır. Peki, disleksi tedavisi için yapılabilecekler nelerdir?

Disleksi Tedavisi İçin Neler Yapılabilir?

Disleksi, bir hastalık olmadığı için ilaç ile tedavisi de yoktur. Ancak disleksi çocuklar özel eğitime ihtiyaç duyarlar. Bunun için öğretmenlere ve ailelere ciddi görevler düşmektedir. Bu anlamda öğretmenler, okumayı öğrenmenin farklı yöntemlerini bildikleri için çocuklara yardım etmek amacı ile farklı yaklaşımlar deneyebilirler.

Disleksi tedavisi için evde ebeveynlerin yapabilecekleri arasında, çocuklarda çalışmaya ve öğrenmeye karşı istek uyandıracak çeşitli etkinlikler yer almaktadır. Bu noktada disleksi setleri önemli ölçüde etkili olmaktadır. Bu setler; 1., 2., 3. ve 4 sınıflar için özel olarak hazırlanarak sunulan kaynaklardır.  Setler içerisinde; hızlı okuma, düşünme becerileri geliştirme, dikkat geliştirme kitapları ve yine dikkati geliştiren farklı egzersizler yer almaktadır. Disleksi öğrenme güçlüğü setleri içerisinde yer alan bu egzersizler; öğrencilerin düşünme ve okuma becerilerini geliştirmekle birlikte özgüvenlerini de arttırmaktadır.