Çocukların Dikkat Eksikliği Sorununa Profesyonel Yaklaşım

Dikkat eksikliği, bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Daha çocukluk yıllarında teşhis edilebilen dikkat eksikliğinin ortadan kalkması için gerekli profesyonel destek verildiğinde bireylerin yaşam kalitesini arttırmak mümkündür. Ancak ebeveynler,  genellikle çocukları kreşe ya da okula başlamadan önce dikkat eksikliği sorununa işaret eden belirtileri fark etmezler. Çocuğun okula başlaması ile daha önce fark edilmeyen dikkat sorunları belirginleşmektedir. Bu noktada dikkat eksikliği, öğretmenler ve ebeveynler tarafından göz ardı edilmemeli ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Tedavisi

Dikkat eksikliği tedavisi için yöntem belirlenirken öncelikli olarak; yaş, cinsiyet ve hastalığın derecesi gibi etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle hiperaktivite ile birlikte görülen dikkat sorunları için ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Bazı ilaçlar, üç yaşından büyük çocuklar için uygunken bazıları ise altı yaşından büyük çocuklar için tavsiye edilmektedir. Dikkat eksikliğinin tedavi edilmesi amacıyla kullanılan bu ilaçların ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak nadir de olsa bazı çocuklarda baş ağrısı ve kilo kaybı gibi şikâyetler yaşanabilmektedir.

Bunların yanında dikkat eksikliğinin neden kaynaklandığı oldukça önemlidir. Bu nedenle sebepler özenle araştırılmalı ve teşhis doğru konulmalıdır. Doğru teşhis,  çocukların gereksiz yere ilaç kullanmalarının önüne geçebilir. İlaçlı ya da ilaçsız tedavi sırasında çocuklar, uzmanlar tarafından hazırlanan dikkat güçlendirme setleri ile desteklenebilir. Dikkat geliştirme setleri içerisinde yer alan egzersizler; çocuklarda dikkatin devamlılığını ve odaklanmayı arttırarak öğrenme güçlüklerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır.