Dikkat eksikliği, çocukluk çağında başlayan, etkisi ise yetişkinlik dönemine kadar sürebilen önemli bir nöropsikiyatrik bozukluktur. Dikkat eksikliği çocuklarda ya da ergenlerde tespit edildiğinde bir an önce tedavisine başlanmalıdır. Bu doğrultuda dikkat eksikliğinin tedavisi için anne, baba ve öğretmenlere büyük görevler düşmektedir.
Özellikle çocuklarda sıklıkla görülen bir rahatsızlık olan dikkat eksikliğinin tedavi edilmesi ileride yaşayabilecekleri sosyal ve akademik sorunların önüne geçecektir. Peki, dikkat eksikliği akademik ve sosyal yaşam üzerindeki etkileri nelerdir?
Dikkat Eksikliği Çocukların Sınavlarda Hata Yapmasına Neden Olur
Dikkat eksikliği, özellikle çocukluk çağındaki bireylerin hayatını daha da zorlaştırır. Çünkü bu sorunu yaşayan çocuklar okul çağına geldiklerinde derste sıralarında oturmak istemez ve kalkıp dolaşırlar. Yine sık sık sınıfın dışına çıkmak ister, konuşarak ya da fiziksel temas ile diğerlerinin de ders dinlemesine engel olurlar. El yazısı ve defter düzeni de bozuk olabilen bu çocuklar, sabırsızlıkları nedeniyle sınavlarda soruları yanlış okur ya da okumadan cevap verirler. Bu nedenle de sınavlarsa sıklıkla hata yapar ve başarısız olurlar.
Toplumsa Hayata Adapte Olmakta Zorlanırlar
Dikkat eksikliği sorunu yaşayan bireyler eğer vaktinde tedavi edilmezse, toplumsal hayata adapte olmakta zorlanabilirler. Odaklanma ve diğerleriyle ilgilenmede sorun yaşayan bu bireyler, sosyal aktivitelerde sıkıntı yaşarlar. Bazen bu durum dışlanmayla sonuçlanır. Çünkü oyunu kurallarına uygun şekilde oynamama konusunda ısrarcı davranırlar. Dikkat eksikliği sosyal ve akademik yaşam üzerinde olumsuz daha pek çok etkisi bulunur. Çocukların bu olumsuzluklarla karşılaşmamaları için erken dönemde tedavi edilmeleri büyük önem taşımaktadır.