Dislekside Erken Teşhis Çok Önemli

Disleksi, en basit tanımıyla yaygın bir öğrenme bozukluğudur. Günümüzde her 6 çocuktan birinde disleksi problemi görülmektedir. Disleksi, zamanında teşhis edilemediği durumlarda sadece çocukluk döneminde değil, yetişkinlik döneminde de sorunlara neden olabilmektedir. Ancak disleksinin tedavisi mümkündür. Ayrıca erken dönemde teşhis edilerek müdahale edilen disleksi, sorun olmaktan çıkmaktadır. Bu hastalık sırasında en çok görülen problem ise okuma bozukluğudur. Yine yazma güçlüğü ve aritmetik bozukluk da yaşanan şikâyetler arasından yer almaktadır.

Disleksi Problemi Olan Çocuğa Nasıl Yardım Edilir?

Disleksinin erken dönemde tedavi edilmesiyle çocukların yaşadıkları problemler ortadan kaldırılabilir. Ancak bu noktada ailelere ve öğretmenlere büyük iş düşmektedir. Çünkü disleksinin erken yaşlarda teşhis edilmesi ancak ebeveynlerin ve öğretmenlerin belirtileri fark etmeleriyle mümkündür. Bu anlamda disleksik bireyler karşısında sabırlı olunmalıdır. Özgüvenlerinde hasar oluşmaması için sık sık tebrik edilmeleri, motive olmaları ve başarma isteklerinin artması adına oldukça önemlidir.

Öğrenme güçlüğü çeken bireyler için disleksi setleri satın alarak içerisinde yer alan çeşitli egzersizler ile dikkatlerinin gelişmesi sağlanabilir. Bu setler sayesinde okuma bozukluğu ve geç öğrenme gibi sorunlar da zaman içerisinde ortadan kaldırılabilir. Ancak bu süreçte sabırlı olunmalı ve çocuğun motive olması için tedavisi oyunlar ile desteklenmelidir.

Tüm bunların yanı sıra ailelerin okul idaresi ve öğretmenler ile işbirliği içinde olması da, disleksik bireyin yaşadığı güçlükler sırasında desteklenmesi için oldukça önemli bir durumdur.