Bazen bir yazı okurken veya bir iş ile uğraşırken odaklanmakta zorluk çekebiliriz. Yine gün içerisinde yapmamız gerekenleri unutabilir, bir arkadaş ortamındaki sohbet sırasında konuyu yakalamakta sıkıntı yaşayabiliriz. Tüm bunlar dikkat dağınıklığı sorunu yaşadığımızın habercisi olabilir. Ancak dikkat dağınıklığı belli yöntemler ile tedavi edilebilen bir sorundur. Peki, dikkat dağınıklığının teşhisi ve tedavisi nasıldır?
Dikkat Dağınıklığı Teşhisi Nasıl Konur?
Dikkat dağınıklığı teşhisi ile ilgili gerekli bilgilerin toplanabilmesi için değerlendirmeyi yapan kişinin çoklu kaynaklar kullanması gerekmektedir. Bu anlamda özellikle çocuklarda görülen dikkat dağınıklığı doğru bir değerlendirmesinin yapılabilmesi için dikkate alınması gerekenler şöyledir:
- Ayrıntılı bir tıbbi ve aile geçmişi,
- Fiziksel muayene,
- Çocuğun gözlemlenmesi,
- Ebeveynler ve öğretmenler tarafından doldurulan davranış oranlama ölçekleri,
Değerlendirmeyi yapan kişi genellikle 3 sonuçtan birine ulaşır. Bu doğrultuda çocukta dikkat sorunu vardır, çocuğun yaşadığı sorun yaşadığı başka hastalıkların sonucudur ya da çocukta hem dikkat problemi hem de bir başka hastalık vardır.
Dikkat Dağınıklığı Tedavisi
Dikkat dağınıklığının tedavisi için izlenebilecek birkaç yol vardır. Bunlardan ilki ilaçlı tedavidir. Ancak bu sorunun tedavisi için her zaman ilaç kullanmak gerekmez. İlaç kullanımına karar vermeden önce problemin düzeyi göz önünde bulundurulur. Yine ilaçsız tedavi için yapılabilecekler ise şöyle sıralanabilir:
- Dikkat güçlendirme egzersizleri,
- Çocuğun ilgisiz kaldığı konu ile ilgili motive edilmesi,
- Düzenli uyku ve dengeli beslenme,
- Düzenli spor yapma,
- Psikoterapi vb. süreçlere dâhil olmak,
Sonuç olarak dikkat dağınıklığının tedavisi için ilaç kullanımı mecbur kalınmadığı sürece tavsiye edilmemektedir. Çünkü tedavi sürecinde kullanılan ilaçların kesilmesi durumunda yoksunluk sendromu yaşama ihtimali bulunmaktadır.