Disleksi, beynin çalışma biçimi ile ilgili bir sorundur ve genellikle okuma bozukluğu ile kendisini gösterir. Yaşam boyu süren bir durum olan disleksinin erken yaşlarda teşhisi ile tedavisi mümkündür. Ancak bu anlamda ebeveynlere çok önemli görevler düşmektedir. Çünkü disleksi erken dönemlerde fark edilmeli ve bir an önce tedaviye başlanmalıdır. Eğer zamanında fark edilmez ve disleksili çocuk gerektiği gibi desteklenmezse semptomların derecesi artabilir. Bu durum da çocukların hem akademik hem de sosyal yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecektir. Peki, disleksi nasıl anlaşılır? İşte disleksi belirtileri ve daha fazlası…
Disleksi Nasıl Anlaşılır?
Disleksi, en sık rastlanan öğrenme bozuklukları arasında yer almaktadır. Bu sorunu yaşayan bireyler, her şeyi unutur ve özellikle dil ile ilgili derslerde sıkıntı çektikleri bilinir. Normal bir insan okuma, anlama ve yazma gibi eylemleri gerçekleştirmek için beyninin sol ön lobunu kullanır. Ancak disleksili kişiler ise sol ön lobu kullanmakta zorlanırlar. Sayısal zekâsı yüksek olan bu bireyler, özellikle matematik ve fizik derslerini sever fakat sözel konularda başarısızlık yaşarlar.
Çoğu ebeveyn disleksinin zekâ geriliği ile ilgisi olduğunu zanneder. Ancak disleksinin zekâ geriliği ile ilgisi yoktur. Bu anlamda sözel konulardaki başarısızlıkları da sözel zekâlarının düşük olmasından kaynaklanan bir durum değildir. Aksine disleksili bireylerin güçlü sözel zekâları vardır. Fakat en büyük düşmanları kitaplardır. Hatta dikkat eksikliği yaşamaları nedeniyle bir kitabı anlamaları için 4-5 kez okumaları gerekebilir.
Tüm bunların yanında disleksi belirtileri arasında harfleri karıştırma sorunu da yer alır. Disleksili bireyler özellikle M ile N, D ile B gibi harfleri atlayabilir ve hatta birbirine karıştırabilirler. Yine disleksi olan kişilerin çoğu üstün zekâlı ve dahi kişilerdir. Bu nedenle çocuğunuzda bahsedilen belirtileri görüyorsanız zekâ geriliği yaşadığını düşünmek yerine bir an önce alanında uzman birinden destek almaya başlamalı ve tedavi olmasını sağlamalısınız.
Disleksili Çocuğunuza Nasıl Yardım Edebilirsiniz?
Disleksik çocuklar derslerinde başarısızlık yaşadıkları için özgüvenlerini kaybedebilirler. Buna bağlı olarak bazı psikolojik sorunlar da yaşayabilirler. Öte yandan çok ince düşünceli oldukları için karamsarlığa kapılmaları ve çevreden etkilenmeleri oldukça kolaydır. Bunun için disleksi belirtileri yaşayan çocuğunuzun profesyonel yardım almasını sağlamalısınız. Bunun yanında ebeveyn olarak sabırlı olmalı, başarabileceği konusunda onu motive etmelisiniz. Yine disleksi setleri satın alarak oyun ve egzersizler ile dikkatinin ve okuma-yazma becerilerinin gelişmesini sağlayabilirsiniz.