Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Tedavi Edilebilir

Disleksi ya da bir diğer adı ile özgül öğrenme güçlüğü; kişinin normal ya da üstün zekâ düzeyine sahip olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına neden olan özel öğrenme bozukluğudur. Genellikle okumada bozukluk şeklinde görülen disleksi, dikkat ve hafızayı da etkilemektedir. Çocukluk yaşlarında fark edilmesi büyük önem taşıyan bu öğrenme bozukluğu, çocukların okuma ve yazma konusunda arkadaşlarının gerisinde kalmasına neden olabilmektedir. Ancak özgül öğrenme güçlüğü tedavisi olmayan bir rahatsızlık değildir. Eğer çocuklar ebeveynleri ve öğretmenleri tarafından yeterince desteklenirlerse bu öğrenme güçlüğünün üstesinden gelebilirler. Özellikle aileler, disleksi setleri satın alarak çocuklarının okuma, yazma ve dil becerilerinin ciddi şekilde gelişmesini sağlayabilirler.

Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Olan Çocuklar Nasıl Tedavi Edilir?

Disleksi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile birlikte görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu durumda disleksi tedavisi için ilaçlı ya da ilaçsız tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Okuma ve öğrenme bozuklukları yaş ilerledikçe azalabilir. Ancak tamamen düzelme ihtimali oldukça düşüktür. Bu nedenle özgül öğrenme güçlüğü erken yaşlarda fark edilmeli ve bir an önce tedaviye başlanmalıdır.

Disleksinin en önemli belirtileri arasında kelimeleri tersten okuma, kelimeleri atlama, harfleri karıştırma ve duraksayarak okuma yer alır. Bunların yanında çocuğun bazı harfler ile rakamları karıştırdığı da gözlemlenebilir. Örneğin; E yerine 3, B yerine ise D yazabilir. Yine dikkat eksikliği ile alakalı olarak uzun süre bir konu üzerinde odaklanamamaları da disleksi belirtileri arasında yer almaktadır.

Özgül öğrenme güçlüğü tedavisi için en etkili süreç, özel eğitim programları ile mümkündür. Bunun için ise özel eğitim araçları kullanılmalıdır. Özellikle oyunlar ve egzersizler içeren disleksi setleri, öğrenme güçlüğünü ortadan kaldırmada büyük ölçüde etkili olmaktadır. Hemen her yaştaki çocuk için uygun bir set bulmak mümkündür. Çünkü bu setler 1., 2., 3., ve 4. sınıflar için özel olarak hazırlanmaktadır. Eğer siz de çocuğunuzda çalışmaya ve öğrenmeye karşı istek uyandırmak, okuma yazmalarına destek olmak ve dikkat becerilerini geliştirmek istiyorsanız, Başaran Yayınları disleksi setleri arasından çocuğunuzun yaşına uygun setlerden birisini satın alabilirsiniz.