Görsel ve İşitsel Hafıza Nedir? Nasıl Geliştirilir?

Hafıza, özellikle çocuklarda okul başarısını direkt olarak etkileyen bir beceridir. Yetişkinlerde ise iş yaşamına büyük etkisi olan bu becerinin hem çocukların hem de yetişkinlerin sosyal yaşamını etkilediği unutulmamalı ve daha küçük yaşlardan itibaren çeşitli egzersizler ile güçlenmesi sağlanmalıdır. Yine gördüklerini ve duyduklarını akılda tutmakta zorluk çekenler için görsel ve işitsel hafızayı geliştirici yöntemler bulunmaktadır. İşte, görsel ve işitsel hafıza geliştirme için uygulanabilecek yöntemler ve daha fazlası…

Görsel Hafıza Geliştirme

Görsel hafıza; beynin gözlerin gördüklerini anlamlandırma yeteneğidir. Ancak bu, kişinin ne kadar net gördüğünü ifade eden bir terim değildir. Çünkü çok keskin görme yetisine sahip birinin görsel hafızası zayıf olabilir. Özellikle çocuklarda sıklıkla yaşanan bu hafıza probleminin çözümü için anne ve babalar evde çocuklarına hafıza geliştirme setleri ile yardımcı olabilirler. Bu setler içerisindeki eğlenceli oyunlar, çocukların sadece görsel hafızasının gelişimi için değil, tüm bilişsel becerileri üzerinde etkidir. Yine çocuklarda görsel hafıza gelişimi için haftada birkaç kez görsel dikkat etkinlikleri yaptırılması büyük önem taşımaktadır.

İşitsel Hafıza Geliştirme

İşitsel hafıza; sesli konuşmaları, müzikleri, konuşmaları duyma, algılama ve hatırlama becerisidir. Özellikle çocukların okula adapte olması bakımından önemli bu yeteneğin zayıf olması durumunda bireylerin eğitim ve iş hayatlarında zorluklar yaşaması kaçınılmazdır. Ancak tıpkı görsel hafıza gibi işitsel hafızanın da geliştirilmesi mümkündür. Bunun için ilk olarak uzmanlardan yardım almak gerekmektedir. Yine ebeveynler çeşitli aktiviteler ile çocukların işitsel hafızasına katkıda bulunabilirler. Bu doğrultuda çocuk ile ilgisini çeken konular üzerine konuşulabilir, bir enstrümandan yardım alınabilir ya da işitsel algı setleri ile çocuğun işitsel hafıza gelişimi adına önemli bir adım atılabilir.