ÇOCUKLARDA ZEKA GERİLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Zeka geriliği yüzyıllar boyunca farklı boyutlarda tartışılmış olsa bile yeterince üzerinde durulmamış bir rahatsızlıktır. En basit işleri bile öğrenememek, derslere başarısızlık, hızlı öğrenme ve öğrendiklerini hayatın akışı içerisinde uygulayamama gibi belirtileri vardır. Fakat tek başına bir belirti çocukta zeka geriliği olduğu anlamına gelmeyecektir. Genellikle oldukça basit bir odaklanamama sorunu veya hiperaktivite zeka geriliği ile karıştırılabilir. Bu yüzden zeka geriliğini tespit edebilecek kişiler uzmanlardır. Bazı belirtiler hissettikten itibaren çocuklara farklı ve aşırı bilgiler yüklemeye çalışmak, kendi kendinize zeka testleri yapmaya çalışmak aşırı stres ve yoğun sinir patlamaları ile karşılaşmanıza sebep olabilir.

Zeka geriliği belirtileri farklı ve basit hastalıklarla karıştırılabilse bile en doğru tespiti küçük yaşlardan itibaren iyi gözlemleyerek tespit edebilirsiniz. basit işleri yapamama, öğrettiğiniz bir şeyi birkaç kez tekrar etseniz dahi uygulayamama, ezber konusunda yetersizlik, göz temasından kaçınma gibi belirtiler sonucunda mutlaka alanında uzman bir pedagog ile görüşmeniz gerekmektedir.

Zeka geriliği doğumun güç şartlarda gerçekleşmesi ile, 37 haftadan erken veya 42 haftadan uzun zamanda doğmuş olan çocuklarda görülebilmektedir. Genellikle doğum esnasında düşme veya çarpma, küvez ortamının standartlara uygun olmaması durumunda da zeka geriliği görülebilmektedir. Down sendromu gibi fiziksel olarak dışarıdan bakıldığında anlaşılabileceği gibi, çoğunlukla zeka geriliği dışarıdan bakılınca fiziksel olarak anlaşılamaz. Hatta çoğu zeka geriliği problemlerinde çocuğun çok zeki olduğu bile düşünülebilmektedir.