Tuvalet ihtiyacı insani temel bir ihtiyaçtır. Bunu fark edebileceği yaş ise 2-3 yaş aralığıdır ve alınacak tuvalet eğitimi hususunda oldukça dikkatli ve nazik olmak elzemdir. Tuvalet eğitimi verilirken yapılan en büyük hata çocuğun tuvaletinin geldiğini hissettiğinde tuvalete götürme eylemidir, oysaki bu eylem hatalıdır. Tüm bu sürecin çocuk tarafından organize edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda erken başlanılan tuvalet eğitimleri genellikle başarısızlıkla sonuçlanmaktadır, çünkü tuvalet eğitimi için belli başlı kaslarında gelişmiş olması gerekmektedir.
Ani kararlarla başlanılacak bir eğitim şekli değildir, fizyolojik olarak en az 2 yaşın beklenilmesi en doğrusu olacaktır. Eğitime başlanmadan önce yeni bir kardeşin yeni doğmuş olmamasına, anne baba boşanma süreçlerinde olunmamasına, ev değişikliğine gidilmemesine, bir yakının kaybedilmemiş olmasına, ciddi bir hastalık yaşanılmamış ve yeni atlatılmamış olmasına dikkat edilmelidir. Bu gibi durumlarda alta kaçırma daha sık olacağı için tuvalet eğitimine karşı bir özgüvensizlik oluşabilir ve başarısız olunabilir.
Tuvalet eğitimi konusunda gösterilen her başarı takdir edilmelidir. Tuvalet eğitimi için hazırlanmış eğitim kartları da tuvalet eğitimi aşamasında oldukça başarılıdır. Tuvalet eğitimlerini konu alan hikaye kitapları çocuklara okunabilir. Hikayeler çocukların pek çok temel eğitiminde başarılı araçlardır. Bebek bezi aşamalı olarak bırakılmalı, birden çekilmemeleridir. Öncelikli olarak bebek bezinin bırakılması çocuğun uyanık olduğu saatlerden seçilmelidir. Alıştırma külotları tuvalet eğitiminde oldukça başarılı araçlardır.