Zeka, beynin bilgiyi süzmesi ve doğru alanda doğru şekilde kullanmasına denir. Beynin her bilgiyi sentezleme ve yönlendirme konusunda çok karmaşık fakat bir o kadarda mükemmel bir yapısı bulunmaktadır. Herkesin bilgiyi sentezleme ve yönlendirme şekli farklı olabilir. Zekamızı kullanma şeklimiz tıpkı parmak izimiz gibi birbirinden farklı farklıdır. Herkesin bardağı tutuş şekli, kaşığı ağzına götürme biçimi veya bir matematik problemini çözme yolu farklıdır. Bu da zekanın nasıl farklı şekillerde kullanılabileceğini bize anlatmak için yeterlidir.
Bilinen 8 çeşit zeka vardır. Bunlar sözel, sayısal, görsel, bedensel, ritmik, doğacı, içsel ve sosyal zeka olarak sıralanabilir. Tüm zeka çeşitleri tek bir kişide olmayacağı gibi, hiçbir zeka çeşidinin bir kişide olmaması da mümkün değildir. Çoğunlukla bahsini ettiğimiz zeka çeşitlerinden birisi kişide daha ağırlıklı olarak çalışmaktadır ve hem sosyal hem iş hayatı gelecekte buna göre zeka geliştirme şekillenir.
Çocuğunuz küçükken çok iyi takip ederek, doğru alanlara yönlendirerek, konuşma, oyun oynama, ders çalışma veya arkadaşları ile iletişim içinde iken hangi tür zekaya sahip olduğunu gözlemleme şansınız olacaktır. Buna göre görsel zekasının ağır bastığını düşündüğünüz çocuğu sayısal zekaya doğrudan yönlendirmek ders yapmaktan, okula gitmekten, çalışmaktan zevk almayacağı riskini oluşturmaya başlar. Daha basit düşünmek gerekirse çocuğun resim yapmaya yani görsel zekaya eğilimi varsa mutlaka o yönde gelişmesinde destek olmaya çalışmak geleceğini doğru yönlendirmek adına güzel bir adım olacaktır.