Metilfenidat bilinen diğer adıyla ritalin bir tür merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır. Dikkat eksikliği olduğu tespit bireylerde çok sık reçete edilmektedir. Aynı zamanda aşırı uyku eğilimi veya kronik yorgunluk şikayeti olan hastalarda da reçete edilmektedir.
Dikkat eksikliği yani DEHB hastalığının tedavisi kronikse veya basit alıştırmalarla çözülecek durumda değilse işinde uzman doktorlar ilaç tedavisi denemeyi önerebilir. Beynin yerine koyamadığı bazı maddeleri, enzimleri ve proteinleri doğru şekilde çalıştırmak dikkat bozukluğu veya eksikliği tedavilerinde çok önemli bir hal almaktadır. Reçete edilen ilaçlar bu açıdan önemlidir.
Metilfenidat dikkat eksikliği olan veya hiperaktif olarak bilinen çocuklara reçete edilirken ebeveynler bu hususta hep bir soru işareti taşırlar. Kar edilecekken zarar edilir düşüncesi, Metilfenidat maddesinin yan etkileri düşünüldüğü zaman ebeveynler ister istemez korku çemberine düşerler.
Konsantrasyon eksikliği, odaklanma sorunu, dikkat eksikliği aşırı hareketlilik, dürtü bozukluğu, uykusunu almış olmasına rağmen uyku isteği, kronik yorgunluk gibi bozukluklarda kullanılabilir. İştahsızlık, aşırı sinirlenme, uykusuzluk, bağımlılık, kas problemleri, kalp ritim bozukluğu, hayal görme gibi yan etkiler görülebilir. Fakat mevcut dikkat eksikliği probleminin çözülmesinde bilindik tek maddedir. Aynı zamanda Metilfenidat maddesinin yol açabileceği bu yan etkiler çok az hastada yaşanmaktadır. Bu yan etkilerin biri veya bir kaçı görülüyorsa uzmana tekrar başvurulmalıdır. Yan etiklerin azaltılması için uzman dozajı düşürebilir veya farklı bir ilaç tedavisi önerebilir.