Psikososyal gelişişim kuramı Eric Erikson tarafından belirlenmiş ve geliştirilmiştir. Kelime anlamı insanın çevre faktörlerinden etkilenen ve ruhsal açıdan çeşitli evrelere ayrılan yaşamını ifade etmektedir.
Psikososyal gelişim kuramının 8 ayrı evrede oluştuğu ifade edilmektedir. Çocukları yetiştiren ebeveynlerin bu kuramı ve evrelerini bilmesi yetiştirdikleri çocuğun kendilerini ve çevrelerinin daha kolay tanıyabilmesi ve sınıflandırabilmesi için oldukça önemlidir.
Gelişim evresi yani 0 ila 1,5 yaş arasındaki evrede çocuk güven ve güvensizlik evresini yaşamaktadır. Bu döneme aynı zamanda oral dönem adı verilir ve çocukların temel ihtiyacı olan beslenme ihtiyacına isabet eder. Anne babaların çocuklarını periyodik aralıklarla beslemesi gerekmektedir.
1-3 yaş arası ise utanç ve şüphe dönemidir. Bu dönemde çocuklar kas kontrolünü öğrenmeye başlar ve tuvalet ihtiyaçlarını tek başlarına gidermeyi öğrenirler.
3-5 yaş arasında çocuklar motor becerilerini geliştirmeyi öğrenirler. İşte bu dönemde tek başlarına yemek yemeye başlayabilirler.
5-11 yaş aralığındaki çocuklar üretme ve öğrenme evresine gireler. Bu evre okul çağının başlama evresidir.
12-19 yaş arasındaki bireyler kimliklerini kazanma ve diğer kişilerin kimliğini anlama aşamasına girmiş olurlar.
20-30 yaş aralığındaki bireyler kimlik çatışmasını durdurarak bireyselleşirler. Karşılığında yalnızlık duygusu başlar.
30-60 yaş arasındaki bireyler üretkenlik karşısında durağanlaşma yaşamaya başlarlar. Bu dönem üretilir ama heyecan kaybolmaya başlar.
60+ yaşta ise yavaş yavaş umutsuzluk ve ölümle yüzleşmeye başlama evresine girilmiş olur.