Pedagog; çocukların ve ergenlik dönemindeki bireylerin psikososyal, duygusal ve bilişsel gelişimini takip eden eğitimci veya eğitim bilimcilere verilen addır. Ancak pedagoglar gerektiği durumlarda ebeveynlere de danışmanlık hizmeti vermektedir. Ebeveynlere doğru çocuk yetiştirme adına rehberlik eden pedagoglar; MEB’e bağlı okullar, üniversitelerin akademik personel kadroları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile aile danışmanlık merkezleri gibi yerlerde çalışmaktadır. Yine nasıl ki doktorların uzmanlık alanları söz konusu ise, pedagogların da uzmanlaşabildikleri özel alanlar bulunmaktadır. Peki, pedagojinin uzmanlık alanları hangileridir?
Pedagojinin Uzmanlık Alanları
Konu çocuklar olduğunda pedagojik çalışmalar, özel uzmanlık alanları gerektirmektedir. Bu doğrultuda pedagojinin uzmanlık alanları şöyle sıralanabilir:
Eğitim Pedagojisi
Pedagojinin bu alt dalı, çocukların farklı dönemlerde aldığı eğitimlerde uygulanması gereken eğitim yöntem ve politikalarının belirlenmesini sağlamaktadır.
Orthopedagoji
Sosyal olarak uyum problemi yaşayan çocuklar, bu pedagoji alt dalında incelenmektedir. Özellikle dışarıya karşı olumsuz tutum ve davranışlar gösteren ve suç işleme potansiyeli yüksek çocuklar, orthopedagoji alt dalı sayesinde analiz edilirler.
Antropedagoji
Pedagojinin uzmanlık alanları arasında Antropedagoji de yer almaktadır. Bu pedagoji alt dalı; tarihsel süreç içerisinde tarihi kişiliklerin tutum ve davranışlarını incelemektedir.
Transkültürel Pedagoji
Kültür kavramı, ülkeden ülkeye ve hatta bölgeden bölgeye farklılık gösterebilen bir kavramdır. Transkültürel pedagoji ise; toplumun kültür anlayışının çocuk yetiştirme konusunda ne gibi bir etkisi olduğunu araştırmaktadır.
Sonuç olarak çocuk ruh sağlığı oldukça önemli bir konudur ve bu nedenle tedavi gerektiren durumlar için doğru pedagogun seçimi büyük önem taşımaktadır.