Toplumların sosyal, ekonomik ve politik yapısını oluşturan özellikler eğitim yolu ile şekillenmektedir. Bu nedenle nitelikli, sağlıklı ve istenilen davranışlara sahip bireylerin yetiştirilebilmesi adına eğitimin çok küçük yaşlardan itibaren başlaması gerekmektedir. Çocukların öğrenmeye en açık oldukları dönem ise zihinsel yeteneklerin hızlı bir şekilde geliştiği 0-6 yaş dönemidir. Okul öncesi dönem olarak da adlandırılan bu dönemde aile, çocuğun eğitimi ile ilgili birinci dereceden önemli unsurdur. Çünkü okul öncesi eğitimi ile ilgili olarak ailelere önemli görevler düşmektedir. Peki, bu dönemde ailelere düşen görevler nelerdir?
Çocuk Okula Başlamadan Önce Kuralları Olan Bir Yaşam Tarzına Alıştırılmalı
Çocukların okul öncesi eğitimi öncesinde kuralları, sınırları ve sorumlulukları olan bir yaşam tarzına alıştırılması gerekmektedir. Çünkü yaşam, kurallar içerir ve sorumluluklar yükler. Ancak bu durum abartılarak çocuğun kendi kararlarını almasının önüne geçilmemelidir. Aksi halde özgüveni düşük ve dış denetimli bir karakter yapısı geliştirmesine neden olunabilir.
Okul Seçimine Dikkat Edilmeli
Birçok anne ve baba çocuğunun okul öncesi eğitimi için anaokulu seçimi sırasında zorluk yaşar. Bu doğrultuda anaokulu seçiminde; öğretmenlerin ilgilenecekleri çocuk sayısı, eğitimcilerin gerekli altyapıya sahip olması ve okulda değişik etkinliklerin yapılabileceği alanlar olmasına dikkat edilmelidir.
Okul Öncesi Eğitiminde Yaşanacak Sorunlara Hazırlıklı Olunmalı
Çocuklar okula başladıkları dönemde uyum problemleri yaşayabilirler. Okula gitmek istemeyebilir ya da başlangıçta istekli olmalarına rağmen daha sonra okula gitmeyi reddedebilirler. Bu durumda çocuk ayrılma kaygısı yaşıyor olabilir. Her çocuk özeldir ve bu nedenle farklı davranışları ve nedenleri bulunabileceği unutulmamalıdır. Bu durumda sabırlı, kararlı ve tutarlı olmak oldukça önemlidir. Bunun için her zaman çocuğun yanından ayrılırken kaçmak yerine, daha sonra yanına gelineceği açıklanmalıdır.