Dikkat; çalışan çalışmayan, okuyan okumayan hemen herkes için gerekli bir özelliktir. Ancak bazen dikkat istenildiği gibi verilemez ve bu durum sorunlara neden olur. Dikkatsizliğin görülmeye başlaması ile birlikte günlük hayat içerisinde sıklıkla yaptığımız şeyleri dahi unutabiliriz. Bu durum bazen resmi işlerimizin aksamasına dahi neden olabilir. Hemen her yaşta görülebilen dikkatsizlik, son yıllarda özellikle çocuklarda görülmeye başlamıştır. Çocuklarda görülen dikkat dağınıklığı eğer zamanında tespit edilemezse ilerleyen zamanlarda okul başarılarını ciddi şekilde etkileyebilir. Peki, dikkat dağınıklığının okul başarısına etkileri nelerdir?
Dikkat Dağınıklığının Okul Başarısına Etkileri
Çocuklarda dikkat dağınıklığı özellikle eğitim hayatının başlaması ile birlikte daha da belirginleşen bir hal alır. Okul öncesi dönemde hemen her şeyden sıkılan ve bıkan çocuklar, çok sevdikleri oyuncaklarından dahi sıkılabilirler. Okul hayatının başlaması ile birlikte öğrenmeye ve ödev yapmaya olan ilgisizlik daha da belirginleşir. Ödev yapmayı sevmeyen çocuk öğretmeninin ya da anne babasının zorlaması ile ödev yapar. Ancak ödev başına zorla oturduğu bu dakikalarda hayli sıkılır ve ödevi yapmakta zorlanır.
Dikkat dağınıklığı olan çocukların uzun süre masa başına oturarak verilen ödevi yapmaları oldukça zordur. Bir süre otursalar dahi tuvalete gitme ya da su içme bahanesi ile sık sık masanın başından uzaklaşırlar. Yine bu sorunu yaşayan çocuklar görev üstlenmek istemezler. Üstlerine aldıkları görevleri ise bitirmekte zorlanırlar. Ayrıca bir görevi bitirmeden diğerine geçebilirler.
Dikkat eksikliği, çocukların dersi dinlemekte zorlanmalarına da neden olur. Bu çocuklar çoğu kez dersi dinliyormuş görüntüsü verirler. Bir komut verildiğinde ise çoğunlukla bunu ilk söylendiğinde yerine getirmezler. Ders dışı işler ile fazlaca alakalı olan çocuk, dersi takip etmek yerine elindeki kalem, defter ya da oyuncak ile ilgilenir. Hatta ileri derecede dikkat sorunu yaşayan çocuk, sınıf huzurunu bozacak hareketler dahi yapabilir. Dersten sıkılarak arkadaşlarına laf atabilir ya da garip sesler çıkarabilir. Sonuç olarak dikkat yetersizliği olan çocuklar üstün zekâlı olsalar dahi derse ve ders çalışmaya karşı ilgisizdir. Eğer ebeveynler ya da öğretmenler bu sorunu erken dönemlerde fark edemezler ya da önemsemezlerse, dikkat sorunu çocuğun okul başarısını ve geleceğini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle dikkat dağınıklığı belirtileri görüldüğünde önemsenmeli ve bir an önce gerekli önlemler alınmalıdır.