Disleksi; okuma, yazma ve konuşma ile karakterize bir öğrenme bozukluğudur. Genellikle çocukların okula başladığı dönemlerde teşhis edilen bu durum, bazen yetişkinlik döneminde de teşhis edilebilir. Genellikle erkeklerde kızlardan daha sık görülen disleksi, hiperaktivite ile birlikte de görülebilir. Zihinsel süreçlerin farklı işlemesi durumu olan disleksinin erken yaşlarda fark edilerek tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca disleksi tedavisi sanıldığı kadar da zor bir süreç değildir. Peki, disleksi nasıl tedavi edilir?
Disleksi Tedavisinde Eğitsel Terapi Önemli!
Eğitsel terapi uygulamaları ile çocukların görsel, işitsel, dokunma ve kinestetik algılarının geliştirilmesi sağlanabilir. Bu uygulamalar ise her çocuk için özel olarak planlanır. Yine eğitsel terapi ile psikolojik tedavi birlikte yürütülmelidir. Disleksi tedavisine yön verecek olan ise çocuğun kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesidir. Bunun sonucunda disleksi sorunu yaşayan çocuk için doğru eğitsel terapi programı oluşturulabilir. Ancak disleksi tedavisi asla sadece terapi ile başarıya ulaşmaz. Çünkü bunun yanında ailenin ve çevrenin güven vermesi de oldukça önemlidir.
Ailelerin Bilinçlenmesi Büyük Önem Taşır!
Disleksik çocukların duygusal destek almaları oldukça önemlidir. Çünkü bu çocuklar dikkatlerini toplayamadıkları için akranlarına göre derslerinde başarısız olabilirler. Bu durum, onlarda hayal kırıklığına neden olabilir. Hatta çoğu zamanda aptal ve değersiz olduklarını hissederler. Ancak disleksi bir zekâ problemi değildir. Hatta disleksik bireylerin pek çoğu dâhilik derecesinde zekidir. Yine disleksi olanlar doktor, politikacı, yönetici ve aktörlük gibi meslekler ile uğraşabilirler. Bu nedenle disleksik çocuğun tedavisi için ailelerin bu rahatsızlığı kabullenmesi ve çocuklarına destek olması oldukça önemlidir.
Aileler çocuklarını desteklemek için onların dikkatlerini ve hafızalarını güçlendirecek etkinlikler yapmalarını sağlamaları oldukça önemlidir. Bu anlamda disleksi setleri içerisinde yer alan egzersiz ve oyunlar ciddi şekilde etkili olabilmektedir. Ayrıca bu setler çocuklarda çalışmaya karşı istek uyandırma, okuduğunu anlama ve el göz koordinasyonunu arttırmada da oldukça etkili sonuçlar vermektedir.
Tüm bunların yanında disleksi tedavi edilebilir bir rahatsızlık olsa da, bu süreç içerisinde ailelerin ve eğitmenlerin çocuklara sabırlı ve güvenli bir şekilde yaklaşmaları tedavi sürecinin en kritik noktalarından birisidir.