Çocuk Gelişimi Dönemleri Nelerdir?

İnsan, doğumundan ölümüne değin gelişimini belirli dönemler içerisinde sürdürmektedir. Kesin sınırlar ile ayrılamayan bu gelişim dönemlerinin her biri bir önceki evrenin etkisinde oluşur ve bir sonrakini önemli ölçüde etkiler. Yine bu dönemlerden bir diğerine geçiş yalnızca bireyin bedensel gelişimi ile alakalı değildir. Çünkü dönemler arası geçişte duygusal, toplumsal, kültürel ve ekonomik etkenler de rol oynamaktadır. Diğer yandan çocuk gelişimi dönemleri kendine özgü bazı özellikler taşımaktadır. Peki, çocukların gelişim evreleri hangileridir? Bu evrelerin özellikleri nelerdir?

Çocuk Gelişimi Dönemleri

Çocuk gelişimi; fiziksel, duygusal ve davranışsal özellikler de göz önünde bulundurularak dönemlere ayrılmıştır. Her gelişim döneminin ise belli gereklilikleri bulunmaktadır.

Bebeklik Dönemi (0-2 Yaş)

Bebeklik dönemi, çocuk gelişiminin en hızlı olduğu dönemlerden birisidir. Bebek öncelikli olarak başını tutar ve daha sonraki aylarda oturur, emekler ve yürür. 2 yaş civarında yürümede ustalaşan bebeğin kazanması gereken en önemli davranışlardan birisi de tuvalet eğitimi yolu ile dışkı kontrolüdür.

İlk Çocukluk Dönemi (3-6 Yaş)

Çocuk gelişimi dönemleri arasında yer alan ilk çocukluk döneminde birey çevresine yönelir ve dış dünyayı keşfetmeye çalışır. Ayrıca bu dönem en temel becerilerin kazanıldığı dönemdir.

Son Çocukluk Dönemi (7-11 Yaş)

Kızlarda 6-11 yaş, erkek çocuklarda 6-13 yaş arasını kapsayan bu dönem, aynı zamanda zorunlu eğitimin de başladığı oldukça önemli bir süreçtir.

Ergenlik Dönemi (12-18 Yaş)

Ergenlik döneminde fiziksel gelişim oldukça hızlıdır. Üreme olgunluğunun oluşmaya başladığı bu dönemde birey kimlik arayışına odaklanır ve soyut düşünme becerisi kazanır.